Terug naar menu activiteiten

Activiteiten 2019


Busreis gepensioneerden Apollo Vredestein op vrijdag 6 september 2019 (14-09-2019)

De leden van de Vereniging Gepensioneerden Vredestein verzamelden traditioneel op de grote parkeerplaats bij "Het Diekman". Onze bustocht was dit keer op vrijdag omdat de boot niet beschikbaar was. In totaal zochten 151 deelnemers om half negen een plaats in een van de drie bussen, die keurig op tijd voor ons klaarstonden. Wij vertrokken om kwart voor negen en reden in colonne naar de A35.

Zoals traditioneel wisten de VGV’ers nog niet waar de reis naar toe zou gaan. Vlak na aankomst op de A35 naar Almelo bleek een van de bussen een ernstig defect te hebben. Deze bus reed door naar Almelo waar de bus werd ingewisseld voor een prachtige grote bus. Voor Almelo sloegen wij af naar de A1 richting Amsterdam. Bij Apeldoorn reden wij verder op de A50 naar Arnhem. In Arnhem moesten wij naar de Rijnkade. De navigatiesystemen waren echter niet snel genoeg na diverse fly-overs waardoor twee bussen een ommetje hebben gemaakt naar de overzijde van de rivier de Rijn. De verkeerssituatie was voor onbekenden lastig te doorgronden. Aangekomen op de Rijnkade moesten wij een partyschip zoeken. Er bleken meer partyschepen langs de langgerekte kaden te zijn aangemeerd, waardoor wij een heel eind op deze kade moesten rijden. Deze weg bleek op diverse punten erg smal te zijn en het vergde de nodige stuurmanskunst om op onze bestemming te komen.
Gelukkig vonden wij “ons” schip nadat er telefonisch overleg was geweest met een reeds aangekomen bus. Het was duidelijk dat wij zouden gaan varen op de Rijn en IJssel met een prachtig partyschip, de Nirvana van Rederij Celjo.

Aan boord gekomen kregen allen koffie of thee met een heerlijk gebakje. Na een welkomstwoord van de kapitein begonnen wij aan onze minicruise. Eerst een paar kilometer naar het zuiden op de Neder-Rijn. Bij de samenkomst met de IJssel maakte ons schip een halve draai en voer stuurboordzijde (rechtsaf) de IJssel op. Wij voeren stroomafwaarts naar Zutphen. Onderweg werd een prima verzorgde broodmaaltijd geserveerd met koffie, thee, melk, enz. Er was ook een lekkere kroket bij. De natuur langs de rivier is erg mooi en er zijn veel vogels te bewonderen, zoals ganzen, meeuwen, kievieten en ook een paar prachtige aalscholvers. De boot voer met zo’n 15 km/uur. Aangekomen in Zutphen meerde de Nirvana aan langs de IJsselkade en ging iedereen aan wal. Daar kregen wij te horen dat wij op eigen gelegenheid de prachtige oude binnenstad mochten bekijken en er zo gewenst wat leuke aankopen te doen. Bijna iedereen liep vervolgens over de brede straat “Groenmarkt” het centrum in. In het centrum was een kermis en er waren veel leuke winkels. De locale ijsboer kreeg ineens veel bezoekers en ook zaten een paar VGV’ers op terrasjes. Bij de prachtige oude Wijnhuistoren was een groep scholieren aan het “Abseilen” (het via een klimtouw zelfstandig afdalen van een steile wand). Dat viel op omdat een van de scholieren met het haar in een katrol vast bleef zitten. Gelukkig is zij toch heelhuis op de grond gekomen, maar zeker met een pijnlijke hoofd. Diverse mensen kochten iets leuks of nuttigs in diverse aanbiedingen tijdens de kermis.
Om half vijf moesten wij verzamelen bij de inmiddels gearriveerde bussen, die wij in Arnhem hadden verlaten. Nadat iedereen weer een plaatsje had gevonden in de bus ging de tocht op de N348 naar Deventer. Omdat de A1 erg druk was namen de chauffeurs de oude provinciale weg (N344) naar het oosten. Onze reis bleek te gaan naar Dijkerhoek dat vlak bij Holten ligt.

Wij stopten bij “Het Bonte Paard” waar wij hartelijk ontvangen werden en twee consumptiemunten kregen. Het Bonte Paard beschikt over een mooie grote zaal, waar ons gezelschap gemakkelijk een plaatsje kon vinden. Voor ons stond klaar een combinatie van warm- en koud buffet. Dat was op twee plaatsen in de grote zaal beschikbaar. Na de uitleg mochten wij tafel na tafel kiezen wat wij wilden eten. De organisatie was perfect voor elkaar, zodat geen grote wachttijden ontstonden. Het buffet werd gevolgd voor heerlijk zelf gemaakt ijs in drie soorten en ook was slagroom mogelijk.

Tijdens het diner kondigde voorzitter Auke Hoekstra aan dat namens de directie Plant Manager Jeroen Wilbers en Operations Manager  Wilgo de Wit aanwezig waren. Van de Ondernemingsraad was aanwezig Erwin Vruggink. Plant Manager Wilbers ging in zijn toespraak in op de actuele situatie bij Apollo Vredestein. In mei 2019 werd de Quatrac 5 winnaar van de grote all-season bandentest. Bij de landbouwbanden kreeg Apollo Vredestein bij de test van het Duitse test- en onderzoeksinstituut DLG het zeer belangrijke predicaat “DLG erkend”. Vanwege het “Trump-effect” in de handelsoorlog tussen de VS en China produceren automobielfabrikanten minder personenauto’s. Er zijn daardoor minder banden nodig en de grote concurrenten zijn nu veel actiever op de vervangingsmarkt. De verkoopprijzen staan daardoor erg onder druk. Bij de landbouwbanden lopen de verkopen beter, ook op langere termijn. Ook zijn er minder SpaceMaster banden nodig. De productie loopt momenteel goed maar er is wel een grote storing geweest op Kalander 3. De kwaliteit is goed onder controle en wij hebben nog nooit zo weinig scrap, uitval, afval gehad. De zomerstop met het groot onderhoud en aanbrengen van verbeteringen aan de machines is uitstekend verlopen. Er zijn grote aanpassingen gedaan aan de menger, de kalander is omgebouwd en diverse projecten zijn uitgevoerd. Voor de productie is een grote 104-inch vulkanisatiepers gekocht en er is ook een nieuwe machine gekocht voor de hielenbouw voor de landbouw. Deze machines worden in mei 2020 in gebruik genomen. Er zijn nieuwe CAO onderhandelingen geweest. De verwachting is dat de CAO kan worden afgesloten met een looptijd van twee jaar. Bij alle vestigingen in Europa wordt gewerkt aan een nieuwe 5-jaren strategie. Naar verwachting kan die omstreeks november dit jaar worden gepresenteerd aan alle collega’s in Enschede, Hongarije en Amsterdam. Tijdens de volgende VGV-bijeenkomst komt de heer Wilbers met meer informatie. “Kers op de taart” kondigde de heer Wilbers aan iedereen nog een tweetal extra consumpties werd aangeboden door de directie. Luid applaus volgde na deze goede en duidelijke informatie.

Na het lekker genieten van de drie soorten ijs moest iedereen weer vlot instappen in de bussen gezien het rijtijdenbesluit. De reis ging vervolgens via de A1 en de A35 terug naar "Het Diekman”, waar wij een kwartiertje later arriveerden dan gepland. Hartelijke dank aan de directie van Apollo Vredestein voor het mogelijk maken van deze prachtige dag! Ook onze hartelijke dank aan onze huisfotografe Gerta Warner voor de mooie foto's die zij gedurende de hele dag heeft gemaakt.

Verslag: Roelof Kruijshoop

Klik op de link voor de Foto's Busreis op 6 september 2019   foto's Gerta Warner
De foto's kunnen worden gedownload, zodat je ze kunt laten afdrukken.


Verslag van de voorjaarsbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Vredestein op 25 april 2019 (29-04-2019)

De voorjaarsbijeenkomst is weer gehouden in de grote zaal van het Van der Valk Hotel Enschede. Dat is immers altijd erg goed bevallen. Toen uw verslaggever de zaal binnenkwam bleken al zeer veel deelnemers aan deze bijeenkomst in de zaal een plekje te hebben gevonden. Er stonden in “onze” zaal een groot aantal grote ronde tafels met elk ruimte voor acht personen. Er werd prima koffie en thee geserveerd en op de tafel stonden al koekjes en voor iedereen een lekker stuk appelcake. De sfeer was prima en veel nieuwtjes werden uitgewisseld. Er lagen twee consumptiemunten waarmee drankjes konden worden besteld.

Om drie uur ‘s middags sprak voorzitter Auke Hoekstra zijn welkomstwoord. Alle gepensioneerden van Apollo Vredstein zijn uitgenodigd door de directie. Later op deze middag zouden komen Jeroen Wilbers (Unit Head Enschede) en Wilgo de Wit (Operations Manager Enschede). Ook een afvaardiging van de Ondernemingsraad in de personen van Trudy Meijerink (Voorzitter OR) en Rob Kruse komen op bezoek. Voorzitter Auke Hoekstra merkte op dat er deze keer veel nieuwe gepensioneerden aanwezig waren en heette de nieuwkomers hartelijk welkom. Het nieuwe motto van het bestuur is “Wacht niet op een mooie dag maar maak er zelf een van”. Voorts sprak hij over het geplande verloop van deze middag.

Er was dit keer geen optreden of presentatie over een mooi onderwerp. De deelnemers konden gezellig met elkaar praten en de middag verliep rustig. Veel mensen zochten oude collega’s op uit hun actieve periode voor Vredestein voor een praatje. Vaak werd teruggekeken op het werk en werden speciale momenten gememoreerd. Ook was een belangrijk onderwerp de gezondheid van een ieder en het overlijden van oud-collega’s.

Om ongeveer vijf uur werd het lopend buffet geopend. Het bleek heel uitgebreid te zijn en zoals altijd bij Van de Valk van goede kwaliteit. Er was voor elk wat wils en velen namen bij de maaltijd een drankje. Tijdens de maaltijd was de toespraak van de directie bij monde van Jeroen Wilbers. Hij mocht het van de voorzitter niet te lang maken.

Wilbers begon met het herhalen van het nieuwe motto van het bestuur van de VGV: “Wacht niet op een mooie dag maar maak er zelf een.” Ook mocht hij het rondje van de directie niet vergeten, dus kondigde hij dat maar direct aan. Wilbers hield zich prima aan de beperkte tijd want zijn toespraak duurde minder dan tien minuten.
Iedereen was erg benieuwd hoe het gaat met Apollo Vredestein. In de tien minuten kwamen de volgende belangrijke punten voor. Er zijn in het afgelopen jaar een boel mooie en goede dingen gebeurd. Wel zijn er ook enige zorgen die je ook kunt vertalen in uitdagingen.
Goed en mooi zijn dat maar liefst 3 Vredestein banden testwinnaar zijn geworden en ook 1 van Apollo. Winnaar betekent in dit geval echt de allerbeste test. Het gaat op de 4 seizoenen band Quatrac 5, de zomerband Sportrac 5 en de high performance band Vorti. Bij de Appollo-band was de Alltrust All Seasonband voor bestelbusjes de testwinnaar.
Voorts is enorm veel geïnvesteerd in ontwikkeling / Research en Development. Het ontwikkelingscentrum is vlak bij de fabriek in Enschede. Het is gevestigd in het grote gebouw aan de Hengelosestraat vlak bij de Grolsch Veste.
Er wordt ook veel geïnvesteerd in de landbouwbanden. Komend jaar wordt opnieuw een 104-inch vulkanisatiepers gekocht. Landbouwbanden kunnen wij nu al maken tot een gewicht van 460 kg en dat wordt zelfs nog meer!
Er zijn een paar OEM’ers (Original Equipment Manufacturers) bijgekomen, waar onze banden worden gemonteerd op nieuwe auto’s, landbouwmachines en -voertuigen .
De totale verkopen zijn gestegen met bijna 35 miljoen Euro meer dan vorig jaar en dat is nog nooit zo veel geweest. De omzet in Europa is gestegen tot meer dan een half miljard Euro en dat is nooit eerder gerealiseerd.
Met betrekking tot de zorgen is van toepassing dat de prijzen zwaar onder druk staan. Daardoor is besloten dat de productie van 13-inch banden, waarop geen winst meer kan worden gemaakt, wordt gestopt. Apollo Vredestein geeft maximale aandacht aan het bereiken van lagere rolweerstand van de banden en aan “Ultra High Performance” banden. Ook worden steeds grotere bandenmaten in Enschede geproduceerd, zowel bij personenwagenbanden als bij landbouwbanden.
Omdat de prijzen onder druk staan is kostenbeheersing een het grootste speerpunt in Enschede en ook in de Europa organisatie, waarbij de fabriek in Hongarije hoort. De “cashflow”(de som van nettowinst en afschrijvingen van een bedrijf) moet groeien om weer verder te kunnen investeren.
Hiermee besloot Wilbers zijn toespraak, waarna een groot applaus volgde.

Hierna werd uitgebreid gebruik gemaakt van het dessert met diverse soorten ijs. Het was weer erg lekker en prima verzorgd door Van der Valk. De extra consumptie op kosten van de directie werd benut voor een lekker bakje koffie of een extra drankje.

Om ongeveer zeven uur ‘s avonds werd deze voorjaarsbijeenkomst afgesloten met de wens “wel thuis”.

Nawoord van de directie:
“Wilgo de Wit en ik vonden het weer een erg leuk en gezellig treffen met onze Vredestein gepensioneerden afgelopen donderdag.
Fijn te zien dat het nog zoveel van onze oud collega's goed gaat en telkens komen. Ook een belangrijk deel van de cultuur van ons mooie APOLLO Vredestein...
Jeroen Wilbers”

Verslag: Roelof Kruijshoop

Klik op de link voor de Foto's Voorjaarsbijeenkomst op 25 april 2019   foto's Gerta Warner
De foto's kunnen worden gedownload, zodat je ze kunt laten afdrukken.


Nieuwjaarsreceptie met de Algemene Ledenvergadering op 24 januari 2019 (31-01-2019)

Op donderdag 24 januari 2019 organiseerde het bestuur van de Vereniging Gepensioneerden Vredestein weer de traditionele  Nieuwjaarsbijeenkomst. Dit is de gelegenheid om elkaar het beste voor 2019 te wensen en om weer bij te praten. Het bestuur maakt van deze gelegenheid gebruik met het houden van de Algemene Ledenvergadering. Helaas bezorgden de griepgolf en het winterse weer voor wat afmeldingen. We wensen onze leden die niet aanwezig konden zijn een voorspoedig en gezond 2019!

Ook nu maakten wij weer graag gebruik van Hotel Van der Valk in Enschede. Dit hotel is goed bereikbaar en heeft een groot parkeerterrein. De zaal waar we zitten was feestelijk ingericht met mooi gedekte tafels, het zag er gezellig uit.
Bij de ingang werden alle gasten verwelkomd door Tiny Steenbergen en Jan Groensmit van het bestuur. Bij de feestelijke binnenkomst werd een glas Prosecco of jus d’orange aangeboden. Enkele leden van de OR waren mede uitgenodigd.

Om 15.00 uur zijn onze leden binnen. Vrienden en oud-collega’s zoeken elkaar op en aan het geroezemoes in de zaal merk je hoe zo’n bijeenkomst door de leden gewaardeerd wordt ook om elkaar weer te zien en te kunnen bijpraten.

Om kwart over drie nam onze voorzitter, Auke Hoekstra, het woord. Hij heette iedereen welkom en wenste iedereen namens het bestuur een Gelukkig Nieuwjaar. Woorden van dank en applaus waren er voor Tiny en Jan, die bij de ingang iedereen ontvangen hebben, en die zich het afgelopen jaar goed hebben ingewerkt in het bestuur. Dan vroeg Auke wie er goede voornemens heeft. Een enkele hand ging omhoog. Zijn goede voornemen is geen bier meer drinken. Het nog volle kratje bier van Kerstmis werd evenwel niet teruggenomen door de supermarkt. Noodgedwongen moet hij het toch zelf opdrinken. Zo gaat het fout met goede voornemens.

Om half vier begon de officiële ledenvergadering. Voorzitter Auke Hoekstra opende de vergadering.
De notulen van de vorige Ledenvergadering werden voorgelezen door 2e secretaris Jan Groensmit, en deze werden goedgekeurd door de leden.
Het Jaarverslag 2018 werd door 1e secretaris Tiny Steenbergen voorgelezen. De Nieuwjaarsreceptie, voorjaarsbijeenkomst en busreis naar de Meyer-scheepswerf kwamen aan de orde. Huwelijksjubilea waaraan aandacht is besteed zijn: 1 x 25 jaar, 1 x 40 jaar, 3 x 50 jaar, 8 x 55 jaar, 2 x 60 jaar en 1 x 65 jaar.
Als nieuwe leden hebben zich 7 echtparen en 1 alleenstaand lid aangemeld. 8 leden van de vereniging zijn overleden, om hen en andere overleden collega’s te gedenken wordt een moment van stilte in acht genomen.
Tiny vermeldde vervolgens de prima samenwerking met Afdeling Personeelszaken, het verzenden van De Band, en aan de bestuursvergaderingen die na de zomer vooral in het Borsthuis in Hengelo werden gehouden wegens revalidatie van Tiny zelf.

Penningmeester Henk Siekmans besprak de financiële stand van zaken. Prijsstijgingen, BTW-verhoging en de lage rentestand spelen een rol, maar de financiële stand van zaken blijft voldoende. Veel leden hebben inmiddels de contributie voor 2019 betaald maar nog lang niet allemaal. De penningmeester allen die nog niet betaald hebben hun contributie binnenkort over te maken.

Dan volgde het verslag van de kascommissie. Volgens commissievoorzitter Gerrit List is de administratie van de vereniging helemaal op orde, perfect voor elkaar, geen speld tussen te krijgen. Hij stelde aan de vergadering voor het bestuur te dechargeren voor het gevoerde beleid over verenigingsjaar 2018. Met applaus werd dit voorstel aangenomen. De kascommissie voor volgend jaar krijgt de volgende samenstelling: voorzitter Jaap Edelenbos, lid Roelof Kruijshoop en reservelid Leo Wegdam.
De bestuursleden Auke Hoekstra en Hans Bruinewoud waren aftredend, maar stelden zich herkiesbaar. Het bestuur blijft zoals het was en de vergadering bekrachtigt dit met applaus.

Verdere mededelingen van het Bestuur waren er niet.

In de rondvraag nam de heer Rikke Bouwhuis het woord. Namens de leden bedankte hij het bestuur voor al het werk dat zij voor de Vereniging doen op een manier die zijn weerga niet kent. Applaus!
De voorzitter sloot hierna de vergadering.

Met een lekker koud en warm hapje, een drankje en een broodje warm beenham werdt de rest van de gezellige middag gevuld.

Verslag: Jan Groensmit 

Klik op de link voor de Foto's Nieuwjaarsbijeenkomst met Jaarvergadering 2019   foto's Gerta Warner
De foto's kunnen worden gedownload, zodat je ze kunt laten afdrukken.