Terug naar menu activiteiten

Activiteiten 2018


Busreis gepensioneerden Apollo Vredestein op 13 september 2018

De leden van de Vereniging Gepensioneerden Vredestein verzamelden bij "Het Diekman". De 170 deelnemers zochten een plaats in een van de drie bussen; GEBO Tours, Salland Tours en Schepers Tours. Iedereen moest een ID-kaart of Paspoort bij zich hebben, dus ging de reis naar een ons nog onbekende bestemming in het buitenland.

Wij vertrokken om negen uur en reden eerst naar het westen op de A35 maar wij gingen niet naar ARTIS. De afslag naar Oldenzaal werd genomen. Het weer werkte goed mee en het was droog en lekker warm en dat zorgde voor een uitstekend humeur bij de gepensioneerden van Apollo Vredestein. Na het passeren van de grens bij De Poppe reden wij op de Autobahn A30. Bij Schüttorf namen wij de afslag naar het noorden op de A31. Het bleef voorlopig een raadsel waar wij naar toe zouden gaan. Wij zagen wel het Kernkraftwerk Emsland vlak bij de plaats Lingen. Ten noorden van Meppen namen wij de weg 402 richting Hebelermeer. Na een paar kilometer reden wij over een heel erg golvende weg en iedereen werd heen en weer en op en neer geschud. Deze rollercoaster leidde tot grote hilariteit in de bus. Wij zullen ons dat tochtje nog lang herinneren! Om ongeveer half elf kwamen wij aan bij Gasthof Robben in Hebelermeer. Daar kregen wij Kaffee und Kuchen en dat smaakte iedereen erg goed. Na een pauze van ruim drie kwartier ging de busreis verder. De reis ging weer verder op de A31 weer in noordelijke richting. 

In de buurt van Dörpen gingen wij richting Aschendorf en bleken wij te gaan lunchen bij Gasthof Tepe. Het was een uitgebreid en lunchbuffet van zeer goede kwaliteit en het smaakte iedereen prima. Om kwart over één vertrokken de bussen in de richting Papenburg. Even over het Dortmund-Emskanal zagen wij links van de bus plotseling een enorm cruiseschip in aanbouw, de Aida Nova, waren wij aangekomen bij ons reisdoel, de Meyer Werft in Papenburg.

Deze scheepswerf heeft een groot bezoekerscentrum en wij werden ontvangen in een grote ontvangstzaal. Wij kregen uitleg in het Nederlands over de werf en wat wij zouden zien in het bezoekerscentrum. De deelnemers werden verdeeld over vier groepen en de groepen vertrokken na elkaar naar de naastgelegen filmzaal.

Uw verslaggever zat in de tweede groep, waarbij onze gids, Johannes Weiß, ons super enthousiast in een soort onemanshow vertelde over alles in relatie met de werf. De werf is gestart in 1795 met de bouw van houten schepen. In 1872 werden de eerste stalen schepen gebouwd met stoomketels en vertoond werd de film "Eine Sinfonie der Meere". Dat is een prachtige film over de bouw van cruiseschepen op de Meyer scheepswerf. De film liet beelden zien van het ontwerpstadium, het onderzoek en het in delen bouwen van de enorm grote schepen. Er wordt door Meyer heel veel gedaan aan innovatie en het op slimme manier transporteren en opbouwen van de modules en de bouw van de passagiershutten. De enorme luxe aan boord spatte er van af.

Na de film gingen wij naar de naastgelegen zaal, waarin veel aandacht voor de betekenis van de grote scheepswerf voor de omgeving. Enige cijfers: ruim 3.100 medewerkers, met de omgeving erbij meer dan 21.000 mensen die werken aan de schepen en de inrichting ervan en ook nog eens 300 mensen in leerwerkplekken. Als toeristische trekpleister heeft het bezoekerscentrum al meer dan 250.000 bezoekers getrokken.

De derde zaal was gevuld met veel modellen van reeds geleverde schepen; heel erg mooi om alle details te zien in de overzichtelijke en prachtige vitrines. Onze gids vertelde heel veel over de diverse schepen en de historie tijdens de bouw ervan. Johannes Weiß wist er zo veel van dat je zou denken dat hij erg lang op de werf heeft gewerkt, maar dat was niet zo. Het is een oud-politieman uit de buurt, maar hij geeft al jaren rondleidingen.

Hierna liepen wij door een gang met uitzicht op een enorm groot droogdok, waarin twee grote schepen in verschillende stadiums van aanbouw te zien zijn. De voortgang in de hal is dat de bouw van het ene schip ver gevorderd is en het andere in een beginstadium is. Opschuiven gaat door het dok tijdelijk te vullen met water, zodat de grote delen drijvend op het water worden verplaatst. Het droogdok in meer dan 500 meter lang en meer dan 100 meter breed.
Aan de rechter kant van de gang waren de cabines (hutten) te zien, zoals ze worden geleverd en ingebouwd worden in het schip. Alles erg luxe en prachtig om te zien.

In een laatste bezoekersruimte kregen wij te zien wat er allemaal moet worden gedaan om een schip af te leveren en van Papenburg over te varen naar de monding van de rivier de Eems in de Dollard. Een deel vaart het schip achterwaarts aangezien het schip dan beter kan manoevreren. De zeesluis in het Papenburger Sielkanal moet worden gepasseerd, een brug met de Autobahn A31 passeren, de spoorbrug over de Eems moet gedeeltelijk worden verwijderd en dan nog een brug bij Leer. Het is heel indrukwekkend omdat je vlak naast het schip op de wal kunt kijken naar deze "geboorte" van het cruiseschip.

Om kwart over vier begonnen wij aan de thuisreis. Dezelfde route werd vrijwel geheel gereden in omgekeerde richting. Wel namen wij opnieuw de sterk golvende weg bij Hebelermeer. De reis werd onderbroken om te gaan genieten van het diner, opnieuw bij Gasthof Robben. Het diner bestond uit een heerlijk warm- en koud buffet met ijs als toetje en het was weel volop genieten. Natuurlijk werd door iedereen gesproken over het leuke en interessante bezoek aan de scheepswerf met de imposante cruiseschepen.

Bij het diner waren ook aanwezig Jeroen Wilbers (Unit Head Enschede en Jochem Overdijk (Unit Plant Human Resources) van de directie van Apollo Vredestein. Helaas kon de heer Wilbers ons niet vertellen wat de actuele situatie is bij Apollo Vredestein en hoe het gaat met de verkopen en de productie. Er was onverwachts geen geluidsinstallatie voor ons beschikbaar. Wij mogen echter gerust aannemen dat het goed gaat met de onderneming!

Om tien over half acht reden de drie bussen weer weg en vervolgden wij de route naar Enschede. Met een kwartiertje vertraging ten opzicht van de geplande aankomsttijd werden de deelnemers weer "afgeleverd bij Het Diekman.

Hierbij bedanken wij Gerta Warner voor de mooie foto's die zij gedurende de hele dag heeft gemaakt.
Verslag: Roelof Kruijshoop

Klik op de link voor de  Foto's Busreis 2018
De foto's kunnen worden gedownload, zodat je ze kunt laten afdrukken.
 


Voorjaarsbijeenkomst op 26 april 2018

Ook dit jaar is de voorjaarsbijeenkomst gehouden bij Hotel Van der Valk Enschede. De binnenkomende gasten werden hartelijk verwelkomd door Tiny Steenbergen en Jan Groensmit van het bestuur van de V.G.V. . De zaal zag er feestelijk uit en was ingericht met ronde tafels.  

Om drie uur heette onze voorzitter iedereen welkom. Ook de speciale gasten van de OR, de dames Jacqueline Gaveel en Trudie Meijerink, evenals Joke Elferink van het Bedrijfsmaatschappelijk Werk. Later op de middag zouden nog de heren Jeroen Wilbers (Unit Head Enschede) en Jochem Overdijk (Unit Plant Human Resources) namens de directie komen.

Deze morgen heeft Hennie Siekmans (vrouw van ons bestuurslid Henk Siekmans) een Koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) gekregen voor al het vrijwilligerswerk dat zij doet in haar omgeving. Auke hield een kort interview met Hennie, waarna het gesprek werd afgerond met een mooie bos bloemen. Met luid applaus werd Hennie door de aanwezigen gefeliciteerd.  

Even na half vier kondigde Auke Hoekstra een presentatie van Joke Elferink aan. Vandaag 26 april, is de laatste werkdag van Joke bij Apollo Vredestein, want zij gaat met prepensioen. Zij begeleidt haar verhaal met enkele foto’s. In haar presentatie vertelt zij over haar tijd als bedrijfsmaatschappelijk werker bij Vredestein. Eerst vertelde zij kort over haar jeugd in Enschede. Dan memoreerde zij aan Vredestein als “familiebedrijf”, het tijdperk van onze samenwerking met Amtel en de recente jaren waarin Apollo de scepter zwaait. Daarna vertelde zij over haar eigen werk, de contacten met medewerkers, of familie van medewerkers. Ook het Sociaal Fonds en de Vereniging Gepensioneerden Vredestein passeerden de revue. Tot slot sprak Joke over haar bijdragen in “De Band” voor overleden medewerkers, waarbij altijd een foto van de overleden medewerker wordt geplaatst. Van deze foto’s liet zij een compilatie zien. Auke Hoekstra bedankte haar voor haar mooie presentatie en overhandigde haar een prachtige bos bloemen onder luid applaus uit de zaal. Jacqueline Gaveel maakte van de gelegenheid gebruik om mee te delen dat er voor Joke een opvolger zal komen voor het bedrijfsmaatschappelijk werk. Het belang van deze functie is overduidelijk. Ook de gepensioneerden van Apollo Vredestein hebben belang bij een betrokken bedrijfsmaatschappelijk werker.  

Om vier uur nam voorzitter Auke Hoekstra weer het woord. Hij wees op de prachtige foto’s die bij elke gelegenheid voor de gepensioneerden gemaakt worden en die te zien zijn op de website van de V.G.V. De fotografe die al weer jaren deze foto’s maakt, is Gerta Warner. Hij vroeg Gerta naar voren te komen. Onder luid applaus overhandigde hij haar een grote bos mooie bloemen, als blijk van waardering voor haar inzet voor de V.G.V. Ooit heeft Auke Hoekstra een cursus gevolg bij de Vredestein Computer Club hoe je het beste een website kunt opzetten en beheren. Hij moet evenwel toegeven dat de website van de V.G.V. niet door hem beheerd wordt, maar door Roelof Kruijshoop. De verslagen, de foto’s, aankondigingen, het actueel houden, allemaal werk van Roelof. Auke vraagt Roelof naar voren te komen. Ook Roelof kreeg onder luid applaus een flinke bos bloemen overhandigd, als dank voor al het werk aan de website dat hij voor de V.G.V. doet.   In alle stilte had het personeel van Van der Valk het buffet klaargezet.  Vanaf vijf uur kon iedereen zich bedienen van het buffet. Het personeel van het restaurant zorgde ervoor dat dit gestroomlijnd verliep. Ook het dessertbuffet viel in de goede smaak.  

Tijdens het diner hield Jeroen Wilbers  een toespraak. Deze voorjaarsbijeenkomst is een prima gelegenheid om de gepensioneerden op de hoogte te houden van de gang van zaken binnen het bedrijf. Het gaat goed met Apollo Vredestein. De verkoop in het vierde kwartaal waren goed, twee miljoen personenwagenbanden, bij landbouwbanden is de vraag naar banden groter dan de productie aankan, en de verkopen van de Spacemasters lopen ook prima. Contacten met de Europese autofabrikanten beginnen hun vruchten af te werpen. De audits die zij bij Apollo Vredestein uitvoeren verlopen zeer positief (onlangs nog BMW), de eerste series banden gaan al naar enkele autofabrikanten als eerste montage. Ook bij de landbouwbanden neemt de Eerste Montage toe. Om de toenemende vraag naar LB te kunnen volgen, wordt geïnvesteerd in uitbreiding van de productie van landbouwbanden, waarmee de productie verdubbelt van dertigduizend naar zestigduizend banden. De verkoop van Apollo vrachtwagenbanden in Europa begint op gang te komen. Apollo wil tot de top 10 van de wereld behoren. Om dit te bereiken is men enkele jaren geleden begonnen met een nieuwe fabriek in Hongarije, hier worden nu zesduizend banden per dag geproduceerd. Tegen het eind van het jaar ligt de productie op veertienduizend banden per dag. Ook in India begint men met de bouw van een nieuwe fabriek. Tot slot bood Jeroen namens de directie een consumptie aan. Met applaus als dank voor de interessante toespraak over Apollo Vredestein en het aangeboden rondje.  

Het einde van deze gezellige middag naderde en Auke Hoekstra besloot deze fijne middag door iedereen “wel thuis” te wensen.

Fotoserie Voorjaarsbijeenkomst 2018   Foto's Gerta Warner
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle
foto's kunnen worden gedownload, zodat je ze kunt laten afdrukken
.   


Nieuwjaarsreceptie met de Algemene Ledenvergadering op 25 januari 2018

De Nieuwjaarsreceptie is dit jaar gehouden bij Hotel Van der Valk in Enschede. Deze locatie is goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Wij zaten in een prachtige ruime zaal.

Wij werden ontvangen met koffie, thee en gebak. Op tafel lagen voor iedereen twee munten voor consumpties. Ook de agenda van de Algemene Ledenvergadering lag voor iedereen klaar. De aanwezigen konden fijn met elkaar bijpraten en nieuwtjes uitwisselen.

Voorzitter Auke Hoekstra opent de Algemene Ledenvergadering. Hij heet iedereen welkom. In het bijzonder twee leden van de Ondernemingsraad.

De notulen van de ledenvergadering van 21 januari 2017 worden voorgelezen door 2e secretaris Willy Muller. Op de notulen zijn geen op- of aanmerkingen, en worden door de aanwezige leden goedgekeurd.

Daarna word het Jaarverslag 2017 besproken door 1e secretaris Andries Woudstra. In het verslag wordt kort besproken welke activiteiten die in 2017 gehouden zijn. In 2017 is aan de volgende jubilea aandacht besteed: 1x 25 jaar, 1x 40 jaar, 5x 50 jaar, 2x 55 jaar en 1x 60 jaar getrouwd. Overleden zijn  drie vrouwen en negen mannen. Om hen te gedenken is een moment van stilte in acht genomen.
Als nieuwe leden van de Vereniging hebben zich veertien echtparen en één alleenstaand lid aangemeld. Andries Woudstra  meldt dat dit zijn laatste verslag is. Hij stopt met zijn bestuursactiviteiten voor de Vereniging. Hij bedankt iedereen voor het vertrouwen dat hij zoveel jaar gekregen heeft.

Dan volgt het verslag van de penningmeester. 1e penningmeester Henk Siekmans meldt de stand van de financiële zaken. Ook wordt de contributie betaling door de penningmeester onder de aandacht gebracht. Hij wijst er nogmaals op dat het contributiebedrag verhoogd is naar € 20 voor gehuwden en samenwonenden met vaste partner en € 10 voor alleenstaanden. Tevens verzoekt hij op tijd te betalen.

Het volgende agendapunt is de Kascontrolecommissie 2017. Op 18 januari 2018 heeft de commissie de boeken gecontroleerd. Leo Wegdam doet verslag van het werk van de kascommissie. Zowel uitgaven als inkomsten zijn juist, volledig en tijdig geboekt. Hij stelt aan de vergadering voor het bestuur te dechargeren voor het gevoerde beleid in 2017. Met applaus wordt dit voorstel aangenomen.

De kascommissie 2018 krijgt de volgende samenstelling. Zittende leden zijn de heren Gerrit List en Jaap Edelenbos, reservelid wordt de heer Roelof Kruijshoop. De vergadering keurt dit goed met applaus.

De samenstelling van het bestuur wijzigt: de heren Willy Muller en Andries Woudstra zijn aftredend. Zij hebben aangegeven niet herkiesbaar te zijn.
De voorzitter richt zich tot de twee aftredende bestuursleden. Met mooie woorden bedankt hij Willy Muller en Andries Woudstra voor al het werk dat zij gedaan hebben voor de Vereniging. Willy Muller zat 19 jaar in het bestuur en Andries Woudstra 20 jaar. Als blijk van dank overhandigt de voorzitter een cadeaubon aan de heren, en hun dames krijgen een mooie bos bloemen.
Het bestuur heeft in haar zoektocht naar nieuwe bestuursleden Tiny Steenbergen en Jan Groensmit bereid gevonden zitting te nemen in het bestuur. Met applaus wordt de benoeming bekrachtigd. Er zijn geen speciale mededelingen van het bestuur naast hetgeen al besproken is.

In de Rondvraag stelt Jacqueline Gaveel de vraag of Tiny en Jan vanaf nu in het bestuur zitten. De voorzitter antwoordt bevestigend dat zij per direct in het bestuur zitten. Henk Siekmans vraagt de leden in overweging te nemen wie wil toetreden tot het bestuur. Het bestuur is op zoek naar een paar extra bestuursleden. Hierna sluit Voorzitter Auke Hoekstra de Vergadering.  

Na de vergadering was er een muzikaal optreden van zangduo Henk & Benno uit Haaksbergen. Er was in de pauzes ruim de tijd voor iedereen om lekker met elkaar te praten. Aangeboden werden lekkere hapjes en drankjes en een warm broodje als afsluiting. Het was een geslaagde en fijne middag.

Verslag: Jan Groensmit - 2e secretaris

Hierbij de mooie fotoreportage met een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Gerta Warner. Gerta hierbij namens alle VGV'ers heel hartelijk bedankt!

Klik op de link voor de Foto's Nieuwjaarsbijeenkomst met Jaarvergadering 2018   foto's Gerta Warner
De foto's kunnen worden gedownload, zodat je ze kunt laten afdrukken.