Terug naar menu activiteiten

Activiteiten 2011


Jaarlijks uitstapje van de VGV op 8 september 2011

Niemand kon zeggen hoe het weer zou zijn op een van lang tevoren gepland datum.

Laat het deze keer zo zijn, dat ons een dag (grijs in grijs), te wachten stond. Toch hoopten de meeste mensen dat het ieder geval droog zou blijven. Dat nam niet weg, dat de animo van de gepensioneerden daardoor verminderde. Men kwam wederom in grote getale bij de afgesproken ontmoetingspunt bij Café-Restaurant "Sandersküper" vlak over de grens bij Enschede richting Knalhutte. Hier werden zij met koffie en gebak onthaald.

De bussen stonden ruim voor vertrektijd op de gasten te wachten. Om precies 10:45 uur vertrokken vier bussen en ieder was erg benieuwd wat er uit de hoed getoverd zou worden.

Eerst reden wij op piepkleine weggetjes in Duitsland. Tegemoetkomend verkeer had soms moeite om de bussen te passeren. Waar wij overal langs gekomen zijn is bijna niet te achterhalen, maar het was wel erg leuk, want daar kom je normaliter niet, tenzij er familie of kennissen wonen.

Onze verbazing was groot toen wij bij Zwillbrock weer Nederland binnen reden. Wederom op de allerkleinste wegen langs menig gehucht bracht ons de bus richting Vorden. De bus stopte op een gegeven moment en nam per bus één persoon aan boord. Kort erop bleek het een mannelijke gids te zijn die in bus drie het één en ander over de kastelen rondom Vorden kon vertellen. Zo vertelde hij ons hoe het hedendaagse vloerbrood is ontstaan en als wij vloerbrood zouden kopen moesten wij erop letten dat er as op het brood zat. Een ander verhaal was, dat hele goed gesitueerde kasteelheren bij hun oprit aan beide kanten dubbele rijen bomen hadden en die minder gesitueerden maar één rij bomen hadden. Voor het gewone volk was een extra weg naast de allee. Over eigenaardigheden van sommige kasteelheren kon men ontnemen, wie wel of niet sociaal waren. Later bleek uit de vele vertelsels, dat in het algemeen de "elitaire klasse" van vroeger een krenterige en dominante groepering was tegen hun eigen arbeiders.
Helaas was er zoveel bladerwerk aan de bomen zodat men van de kastelen niets of nauwelijks kon zien, wat ook nog verminderd werd door de inmiddels begonnen regenbuien. Maar toch, het was een rit die bij mooi weer een 100% geslaagde tocht was geweest.

Verder voerde ons de bus, alweer op kleine straatjes via-via naar Lievelde waar wij bij "Erve Kots" voor een hapje+kroketje in de gezellige entourage, onze maag weer konden opvullen. Daar zouden wij tot kwart voor vier onze tijd doorbrengen. Aan bezienswaardigheden ontbrak het beslist niet en had de regen ons geen parten gespeeld kon men zelf een kleine wandeling maken, na de lange zit in de bus.
Bij "Erve Kots"kon men in het overdekte museum de ogen uitkijken. In het "Brouw Hoes" zag men via een beeldscherm hoe het eigen BOKSE bier gebrouwen werd en kon men als men wilde ook het bier drinken, wat door enige gepensioneerden genuttigd werd.
De kaasmakerij trok het grootste gedeelte van de gepensioneerden. Zo was toch voor elk wat wils.

Om 15:45 brachten ons de bussen weer terug naar Knalhutte. Mijnheer Kramer hield nog even een korte toespraak over de goede verloop/verkoop van de bandenproduktie en gaf als slotwoord nog een rondje voor iedereen namens Vredestein, waarna wij een warme maaltijd kregen, bestaande uit een heldere groentesoep met vleesbrokjes. Daarna was het warme buffet met van alles en nog wat, wat heel erg smakelijk was. Als toetje kon men zich verheugen op ijs met rode vruchten en vanillevla met stukjes chocolade. Naarmate men het eten verorberde begon de stemming goed op gang te komen en zo werd dit uitstapje alsnog met een gevoel van tevredenheid beëindigd, met dank aan de mensen die zoveel moeite hebben gedaan om deze dag te doen slagen.

Verslag van G.M.Warner

Klik op de link en de automatische fotopresentatie opent. Foto's kunnen worden gedownload.

Foto's Roelof Bustocht 8 september 2011 voor de foto's van Roelof Kruijshoop
Foto's Gerta  Bustocht 8 september 2011 voor de foto's van Gerta Warner

##########################################################

Beschrijving van de kastelen langs de gereden route op het internet zijn gevonden:

Omdat veel kastelen en landhuizen verscholen gingen achter de takken met bladeren van grote bomen, heb ik op internet een en ander opgezocht.
Roelof   
(Bron: Achterhoek Promotie en Wikipedia)

Huis Baak

Huis Baak is een kasteel binnen de dorpsgrenzen langs de weg naar Wichmond in Baak, in de Nederlandse provincie Gelderland. Huis Baak wordt al in 1294 voor het eerst genoemd. Het huis is in deze tijd bezit van de graven van Gelre. In de 18e - 19e eeuw was het bezit van diverse baronnen en jonkheren. In 1738 en 1739 werd het herbouwd en vernieuwd met gebruikmaking van enig muurwerk van het middeleeuwse slot. Onder meer werd op het landgoed een boerenwoning bijgebouwd. Ook in 1880 werd er uitgebreid. Het kasteel is vanaf 1982 in handen geweest van de rooms-katholieke Focolarebeweging. Het diende vijfentwintig jaar als een Mariapoli. In 2007 werd het verkocht aan de internationale christelijke organisatie Ellel Ministries. Het kasteel en het landgoed zijn op afspraak voor het publiek toegankelijk. Het huis is ook vanaf de openbare weg te bewonderen; bovendien loopt er een wandelpad helemaal rond het kasteelpark.


Landgoed Enghuzen

De oudste vermelding over dit landgoed dateert uit 1326. In de 2e Wereldoorlog werd het kasteel bij een luchtaanval zwaar beschadigd. Na de bevrijding brak er door onvoorzichtigheid brand uit en in 1948 viel het huis onder de slopershamer. Resten van de fundamenten en enig opgaand muurwerk zijn het enige dat van het huis is overgebleven. De meest bekende bewoner was H.J.C.J. van Heeckeren, die nabij Hummelo verschillende boerderijen met opmerkelijke namen, die verwijzen naar veldslagen die Van Heeckeren meemaakte, heeft gebouwd. Op de foto ziet u de stallen die bij het kasteel hoorde. Het huidige huis is de voormalige Orangerie en is niet toegankelijk voor bezoekers. Het landgoed word ook gebruikt als kampeerterrein.

Landgoed Wientjesvoort

Het gebouw werd gebouwd rond 1850. De naam van het huis (en het landgoed) is afgeleid van een herberg, "Wennekinckvoort", dat links van het gebouw staat. Op 12 december 1968 onstond er brand in het huis, dit veroorzaakt veel schade. Wegens gebrek aan geld werd het huis niet gerepareerd en raakte het door de jaren heen in verval. Onlangs is het geheel gerestaureerd. Het Landgoed is vrij toegankelijk, het huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek

De Kieftskamp

Huize de Kieftskamp ligt gelegen ten zuiden van Vorden, rechts van de weg naar het buurtschap Linden. Het Landgoed behoord toe aan de Stichting Het Geldersch Landschap, en is in beheer bij Stichting Vrienden der Geldersche kastelen.

 

Landgoed 't Medler

Links Halverwege van de weg van Vorden ter hoogte van het buurdschap Medler richting Ruurlo, treft u het Landgoed 't Medler aan. Het huis ligt aan een zevenhonderd meter lange oprijlaan. Het wordt bewoond door de Baron van Dorth tot Medler. Het Landgoed is toegankelijk echter het huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.

 

Huize 't Zelle
Bij Varssel bevind zich ook het Landgoed Zelle al waar u Huize 't Zelle aantreft. Het huis wordt bewoond door de Jonkheer Van Dorth tot Medler. Van oorsprong genereerde het landgoed via bos en akkerbouw en verpachting van kleine boerderijen inkomsten. Het huis zelf fungeerde als boeren bedrijf. In de jaren '90 gooide de familie het roer om en begon met de aanleg van een golfbaan (Golfclub 't Zelle)

Huize 't Suideras

In de 14e eeuw ontstond er een belangrijk huis van Henrick van Suderoes, of dat huis toen al middeleeuwse versterking had is niet bekend. De hoofdgebouw werd begin 1890 afgebroken, nadat het ondeugelijk was geworden, en iets ten oosten van de oorspronkelijke ligging opnieuw gebouwd. Vele families met al dan niet kortstondige invloed hebben in het huis gewoond. In de 20e eeuw woonde Jonkheer Charles Joseph Maria Ruijs de Beerenbrouck in het huis.

 

Havezathe ’t Spieker

Het gebouw dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw. De benaming ’t Spieker staat voor het woord spijker hetgeen afgeleid is van het Latijnse woord spicarium een bewaarplaats voor graan. ’t Spieker te Vierakker wordt zowel 't Spijker, als 't Olde Spijker, als 't Hoge Spijker genoemd. Het gebouw is in privé bezit en hierdoor niet toegankelijk. Echter het boeren bedrijf nodigt u uit om langs te komen met borden langs de weg die verwijzen naar de melktap. En zo krijgt u toch nog mooi zicht op het gebouw.

Kasteel Hackfort

Op twee kilometer ten westen van Vorden ligt aan de weg naar Wichmond het kasteel Hackfort. Het kasteel en de omligende landerijen behoren tot het eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. De omgeving is vrij toegankelijk voor het publiek. Er is een wandel route rondom het kasteel. Het kasteel werd omstreeks 1392 voor het eerst genoemd in het leenregister van de heren van Bronckhorst als Huis Hackforden met voorburcht en grachten. In 1586 is het grotendeels verwoest door Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De huidige vorm stamt gedeeltelijk uit de 16e en gedeeltelijk uit de 18e eeuw. Links van het Kasteel treft u een waterradmolen dateerend uit de 18e eeuw.

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. Het kasteel was in aanleg een militair bouwwerk, en werd vanaf 1315 bewoond. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. Het huis is door de eeuwen heen in het bezit geweest van verschillende adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda. In 1974 komt het kasteel, bijbehorende goederen en grond in bezit van Het Geldersch Landschap. Het omliggende terrein wordt verkocht aan de gemeente Vorden. In 1976 werd het gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis van Vorden. In 2004 heeft de (voormalige) gemeente Vorden het kasteel verkocht aan een particulier. Deze hebben het huis in oude glorie hersteld.

Kasteel De Wildenborch

De oudste vermelding van kasteel De Wildenborgh dateert van 1372. Sweder Rodebaert van Wisch wordt als eigenaar vermeld. De heren van Wisch genoten hoog aanzien en gedroegen zich als zelfstandige vorsten. Ook in hun bezit was het kasteel Wisch in Terborg. Zij waren berucht als roofridders en stroopten de regio Graafschap en Overijssel af tijdens hun vele rooftochten. Het kasteel De Wildenborgh is te vinden op zo'n 6 kilometers afstand van Vorden. Het ligt links van de weg naar Lochem. Het landgoed is vrij toegankelijk, maar het kasteel en de directe omgeving ervan zijn niet toegankelijk voor het publiek.


Algemene Ledenvergadering 2011 op 27 april

Groot was de opkomst van de leden bij de ledenvergadering in "De Assinkhof " te Enschede.
Er waren naar schatting 150 personen of zelfs nog meer aanwezig.
Om 15:00 uur was nagenoeg iedereen in de zaal en na en kop koffie of thee met een gebakje erbij,kon men tegen 16:15 uur overgaan naar de vergadering,die al met al, na ongeveer driekwartier alweer was afgelopen. Wel werd er aan de personen herdacht die door, wat voor een redenen ook,vroegtijdig zijn ontvallen.

Daarna was het vrolijk verder gaan met gedachten uitwisselen van vroeger,zij het over Apollo Vredestein zelf, of wat dan ook. Directielid van Consulting, de heer Kees Hettema, hield een korte toespraak over de positieve gang van zaken bij Apollo Vredestein en hij bood namens de directie voor de hele zaal een consumptie aan.

Het diner,voorafgaand met een kop soep,was erg geslaagd,gezien de vele soorten vlees,groente en de bijlagen.
Men deed zich er goed aan en tegen een uur of 19:00 begonnen de eersten leden de zaal te verlaten, wetende dat om 19:30 uur de vergadering plus diner afgelopen zou zijn.

Klik op de link en de automatische fotopresentatie opent. Foto's Gerta Werner

Foto's VGV Algemene Ledenvergadering 27 april 2011 Foto's kunnen worden gedownload.


Nieuwjaarsreceptie op 13 januari 2011

De Nieuwjaarsreceptie is gehouden in Restaurant "De Assinkhof", Hengelosestraat 437, Enschede
De zaal was open om 14:30 uur en om 15:00 uur was de zaal behoorlijk goed gevuld.

Bij de ontvangst bij de deur van de zaal door Voorzitter Herman Varenbrink en Secretaris Andries Woudstra kreeg iedereen twee consumptiemuntjes van de VGV. De ontvangst was met koffie en een lekker gebakje en iedereen kon gezellig met elkaar praten. Tussen 3 en 4 uur werden drankjes geserveerd naar keuze en om 4 uur begon Voorzitter Herman Varenbrink met zijn nieuwjaarstoespraak.

In zijn toespraak bedankte Herman de maker van de website van de VGV, de heer Roelof Kruijshoop. Samen met Auke Hoekstra is de website opgezet en is een eerste aanzet gegeven om er gegevens op te zetten. Naast verhalen kunnen er ook foto's op worden gezet. De foto's kunnen worden gestuurd per CD'tje of per e-mail aan webmaster Auke Hoekstra (e-mail:  at.hoekstra @ chello.nl ; spaties voor en na @ verwijderen).

Hierna riep hij aanwezigen op om na te denken over leuke ideeën voor het uitstapje of voor een optreden tijdens zo'n dag als vandaag. Deze ideeën graag per e-mail sturen aan Andries Woudstra (e-mail: awoudstra @ home.nl (spaties voor en na @ verwijderen) en dat kan natuurlijk ook per post.

Hierna was er een optreden van "Bertus de Tukker", die duidelijk maakte dat Henny Siekmans hem had benaderd voor dit optreden. Hennie kreeg van Bertus een prachtige bos rode rozen tijdens het zingen van het lied over "Rode Rozen". Het optreden bestond uit een aaneenschakeling van leuke sketches en zang.

Tijdens zijn optreden ging Bertus in op de reacties van het publiek en dat maakte zijn optreden extra levendig. Er werd enthousiast meegezongen en er werd geapplaudisseerd.

Na afloop bedankte de voorzitter Bertus heel hartelijk en riep hij aanwezigen nogmaals op om te komen met ideeën.

Om ongeveer vijf uur 's middags was het programma afgelopen. Het was een leuke middag!